Kuala Lumpur voor beginners - d Nederlandse Kuala Lumpur reisgids
Het weer in Kuala Lumpur

Op het moment dat het vliegtuig de daling inzet om te landen op Kuala Lumpur International Airport zie je aan de begroeiing al vrij snel dat je in de tropen belandt. Grote oppervlaktes met palmbomen en andere tropische bomen en struiken omringen het vliegveld. Mogelijk dat ook de wolkenpartijen bijdragen aan het typische beeld dat hoort bij de tropen. Kuala Lumpur heeft een tropisch regenwoudklimaat. Voor de kenners onder ons: binnen het Kppen-Geiger klimaatsysteem gaat het om een Af-klimaat.

Kuala Lumpur hotspots

Tijdens een bezoek aan Kuala Lumpur kom je hoogstwaarschijnlijk tijd tekort om alle interessante wijken en bezienswaardigheden te bezoeken. Het maken van een goede selectie is daarom handig.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Kuala Lumpur op een rijtje gezet:
Kuala Lumpur bezienswaardigheden top 10

 

Temperatuur

In Kuala Lumpur heersen er overdag altijd tropische temperaturen van ten minste dertig graden. Zelfs een flinke regenbui doet de temperatuur niet serieus dalen. Tijdens een tropische bui kun je daarom op twee manieren nat worden: van de regen en van het zweten. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt rond de 30 tot 33 graden Celsius. Op zn warmste wordt het 34-35 graden Celsius. De kans hierop is het hoogst in de maanden februari, maart, april en mei. Omdat Kuala Lumpur bijna omringt wordt door bergen is er zelden sprake van enige wind van betekenis. De kans dat er een aangename verkoelende wind staat is daarom minder groot dan bij steden die direct aan zee gelegen zijn. Als eenmaal de zon onder gegaan is daalt het kwik zeer langzaam. Pas tegen het einde van de nacht wordt de uiteindelijke minimumtemperatuur bereikt. Die ligt vrijwel het hele jaar rond de 22 tot 25 graden Celsius.

Regen

Bij een tropisch regenwoudklimaat hoort neerslag. Sneeuw of ijs kunnen niet voorkomen bij dergelijke klimaten, dus is het altijd regen die uit de hemel gevallen komt. Regen valt vaak in de vorm van buien, soms kort van duur maar soms ook grotere regenbuien. Vaak zijn de regenbuien vrij intens. Niet zelden valt er binnen een vrij korte periode relatief veel neerslag. Tijdens de tropische stortregens die soms boven Kuala Lumpur kunnen vallen verandert de stad in een kletsnatte plaats met verkeerschaos en soms ondergelopen straten. De infrastructuur van Kuala Lumpur is niet goed ingesteld op zware regen. Dat heeft vooral te maken met de enorm snelle groei waar de stad mee te maken heeft gehad. Op jaarbasis valt er gemiddeld bijna 2500 millimeter regen. De maanden maart, april, oktober, november en december zijn natter dan de andere maanden. De maanden juni en juli zijn beduidend droger.

Hoge luchtvochtigheid

In Kuala Lumpur is er altijd sprake van een vrij hoge relatieve luchtvochtigheid. Gemiddeld bedraagt het luchtvochtigheidpercentage tachtig procent. Binnen het hele jaar is er weinig variatie in de gemiddelde cijfers. Wel merk je dat er soms dagen zijn die duidelijk benauwder zijn dan andere dagen. Soms heb je daartegenover geluk en is het wat minder klam dan normaal. De hoge relatieve luchtvochtigheid zorgt ervoor dat de gevoelstemperatuur vaak nog wat hoger ligt dan de werkelijke temperatuur. Het lichaam transpireert onder dergelijke omstandigheden vaak flink. Voldoende en regelmatig drinken (liefst water) is daarom een must als je in Kuala Lumpur bent.

Klimaattabel Kuala Lumpur

 

gemiddelde maximum
temperatuur
(C)

gemiddelde
minimum
temperatuur
(C)
gemiddeld aantal
uren zon
per dag
gemiddeld aantal
dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 31 22 6 16 170 mm n.v.t.
februari 32 22 7 16 165 mm n.v.t.
maart 33 22 7 19 241 mm n.v.t.
april 33 23 7 20 259 mm n.v.t.
mei 32 23 7 18 204 mm n.v.t.
juni 32 23 7 13 125 mm n.v.t.
juli 32 22 7 16 127 mm n.v.t.
augustus 32 22 6 17 158 mm n.v.t.
september 32 22 6 20 193 mm n.v.t.
oktober 32 23 6 23 253 mm n.v.t.
november 31 23 5 27 288 mm n.v.t.
december 31 22 5 23 246 mm n.v.t.
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandse klimaatsite

Beste reistijd
De drie beste maanden om Kuala Lumpur te bezoeken zijn juni, juli en augustus. Gelukkig voor ons valt dit rond onze zomervakantie. Dit zijn de droogste en zonnigste maanden van het jaar. Gemiddeld schijnt de zon dan zes tot zeven uur per dag. Het aantal dagen met regen (meer dan 0,1 millimeter) is dan beperkt tot ongeveer tien per maand.
Buiten deze deze drogere periode maakt het niet zoveel uit wanneer je Kuala Lumpur bezoekt. Kans op regen(buien) is er gedurende het hele jaar. Wel is de kans hierop hoger in oktober t/m november en maart en april. Hoewel men het wel heeft over een moessonperiode is over het algemeen de maandelijkse hoeveelheid regen te beperkt om van een serieus regenseizoen te spreken. Kuala Lumpur ligt wat dat betreft wat gunstiger dan het driehonderdvijftig kilometer zuidelijker gelegen Singapore.
Meer info over Kuala Lumpur

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Kuala Lumpur:
Kuala Lumpur tips
Kuala Lumpur toerisme
Kuala Lumpur weer & klimaat

teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy